Što je Wise i kako funkcionira?

Wise transfer novca u Bih

Wise, ranije poznat kao TransferWise, jedan je od najpoznatijih globalnih servisa za međunarodne novčane transfere. Njegova glavna prednost je što omogućava brže, povoljnije i transparentnije slanje novca u inozemstvo, uz vrlo male troškove u usporedbi s tradicionalnim bankama ili drugim servisima za transfer novca.

Wise TransferWise u Bosni i Hercegovini

Kako funkcionira Wise?

Za razliku od tradicionalnih banaka, koje naplaćuju visoke naknade za međunarodne transfere i koriste nepovoljne tečajeve, Wise koristi tzv. lokalne prijenose novca. To znači da kada pošaljete novac iz jedne zemlje u drugu, Wise zapravo ne šalje vaš novac preko granica. Umjesto toga, oni koriste svoje lokalne račune u različitim zemljama kako bi izbjegli međunarodne transakcijske troškove.

Primjer: Ako želite poslati novac iz Hrvatske u Veliku Britaniju, umjesto slanja vašeg novca iz Hrvatske u Ujedinjeno Kraljevstvo, Wise prima novac na svoj hrvatski račun i zatim isplati iznos s njihovog britanskog računa primatelju. Ova metoda omogućava da izbjegnu skupe međunarodne naknade, što omogućuje povoljnije tečajeve i niže troškove za korisnike.

Kako se registrirati na Wise?

Registracija na Wise je vrlo jednostavna i može se obaviti putem njihove službene web stranice ili mobilne aplikacije. Evo koraka:

Posjetite Wise web stranicu ili preuzmite njihovu aplikaciju putem trgovine aplikacija (Android/iOS).
Kliknite na opciju “Sign Up” ili “Registracija”.

Unesite osnovne podatke poput e-mail adrese, lozinke i zemlje u kojoj živite.

Potvrdite svoju e-mail adresu. Wise će vam poslati potvrdu na e-mail koju trebate otvoriti kako biste aktivirali svoj račun.

Verifikacija identiteta: Za korištenje usluga Wise-a morat ćete potvrditi svoj identitet. To obično uključuje slanje skeniranih dokumenata poput osobne iskaznice ili putovnice te ponekad i dokaz adrese (npr. račun za komunalne usluge).

Nakon što ste verificirali svoj identitet, možete početi koristiti Wise za slanje ili primanje novca.

Prednosti Wise-a

Niski troškovi prijenosa: Wise koristi realni srednji tečaj bez dodatnih skrivenih troškova.
Brzi transferi: U mnogim slučajevima, novac stigne na odredište u roku od nekoliko sati ili najviše nekoliko dana, ovisno o valuti i odredišnoj zemlji.

Transparentnost: Wise uvijek pokazuje sve troškove unaprijed, tako da točno znate koliko ćete platiti i koliki će iznos primatelj dobiti.

Viševalutni račun: Wise nudi mogućnost otvaranja viševalutnog računa, gdje možete držati novac u različitim valutama i povoljno mijenjati valute kada vam je potrebno.

Kada možemo očekivati Wise u Bosni i Hercegovini?

Wise trenutno nije dostupan za korisnike koji žele slati novac iz Bosne i Hercegovine ili primati novac direktno na bankovne račune unutar zemlje. Međutim, postoji mogućnost da korisnici iz BiH koriste Wise putem drugih zemalja ili virtualnih računa ako imaju pristup bankovnim računima u zemljama koje Wise podržava.

Za sada, Wise stalno proširuje svoje usluge i tržišta, ali trenutno nema službene najave kada će BiH postati potpuno podržano tržište. Korisnici iz regije (npr. Hrvatske, Srbije ili Slovenije) mogu nesmetano koristiti Wise, pa se očekuje da će s vremenom i BiH biti dodana na popis podržanih zemalja, no to ovisi o lokalnim financijskim regulatorima i zakonodavstvu.

Zaključak

Wise je izuzetno korisna platforma za međunarodne transfere novca, posebno zbog svoje transparentnosti, povoljnih tečajeva i niskih naknada. Dok korisnici u Hrvatskoj, Srbiji i mnogim drugim zemljama u regiji već koriste njegove pogodnosti, korisnici u Bosni i Hercegovini će, nadamo se, uskoro dobiti potpuni pristup. Sve dok Wise ne bude službeno dostupan u BiH, korisnici mogu istražiti alternative ili koristiti posredne metode za prijenos novca putem Wise platforme.