Stadion Asim Ferhatović Hase – Sarajevo

Jedan od dva velika stadiona u Sarajevu je i stadion Asim Ferhatović Hase. Tko nije čuo za ovaj stadion, nije slušao Zabranjeno pušenje. Sarajevski bend je davno opjevao poznati stadion, što u neku ruku i govori o vrijednosti ovog terena u Sarajevu pa i Bosni i Hercegovini. Naime, stadion Asim Ferhatović Hase je olimpijski stadion, sa svim popratnim elementima koji su bili obvezni za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu.

Pored svega spomenutog, ovaj stadion je i najveći u BiH, barem što se tiče broja gledatelja koji može primiti. Na stadion može ući 34 630 gledatelja da uživa u utakmicama koje igra FK Sarajevo. U nastavku ćemo napisati još par zanimljivih stvari na temu stadiona, fudbalskog kluba koji igra na njemu i slično.

Olimpijski stadion Asim Ferhatović – Hase poznat je i kao stadion Koševo. Nalazi se u Sarajevu i na njemu se odigravaju susreti Premijer lige BiH, te UEFA susreti. Pored toga, stadion Koševo u Sarajevu je domaćin reprezentacijskih ogleda.

Stadion Asim Ferhatović Hase – Sarajevo
Stadion Koševo – Sarajevo Foto By ulicar

Stadion Koševo je izgrađen 1947. godine, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata. Nalazi se na području koševske doline, na predjelu nekadašnjih Čurčića vila i Pionirske doline. Stadion bilježi mnoge značajne utakmice, te jaka gostovanja među kojima možemo izdvojiti: Manchester United, Real Madrid, Hamburger, Derby County, Bologna, Inter, Santos i druge timove.

Kroz svoju povijest stadion Koševo je nadograđivan više puta, ali je detaljna rekonstrukcija izvedena pred održavanje XIV zimskih olimpijskih igara u drugom mjesecu 1984. godine.

Koševo je danas najveći stadion u Bosni i Hercegovini, sa upisanih 37 500 sjedećih mjesta. Rekordna posjeta na stadionu bila je za vrijeme odigravanja utakmice FK Sarajevo – FK Željezničar, u sezoni 1981/82 fudbalskog prvenstva Jugoslavije. Na toj utakmici je zabilježeno više od 55 000 gledatelja.

Informacije o stadionu

Stadion Koševo u Sarajevu izgrađen je 1947. godine, a zadnja rekonstrukcija izvedena je 2004. godine s ciljem dobijanja licence od UEFE-e za odigravanje europskih utakmica.

Adresa: Betanija Ulica, Sarajevo
Korisnici: FK Sarajevo, FK Olimpic Sarajevo, Bosna i Hercegovina, ZOI 1984

By ivansmo