Počitelj

Počitelj je povijesno naselje nedaleko od Čapljine, i kao takvo, idealno je za obići i vidjeti stare građevine, kule, Džamiju i druge nastambe iz tog perioda. Kako smo kazali, Počitelj je naseljeno mjesto u Hercegovini blizu Čapljine. Smješteno je tik uz Neretvu, uz magistralni put M-17.

Što možete vidjeti u Počitelju, i kako provesti dan? Pogledajte neke fotografije, i par galerija iz samog mjesta. Za još bolji doživljaj svakako posjetite Počitelj. Ovo se posebno odnosi na sve one koji putuju u pravcu Sarajevo-Čapljina, kojima je Počitelj usputna stanica gdje mogu stati, razgledati, osvježiti se uz piće ili pojesti neki specijalitet iz ponude nekog od restorana u Počitelju.

Na donjoj galeriji fotografija, kroz kameno okno se vidi Sahat-kula u Počitelju.

Sahat-kula u Počitelju nalazi se nedaleko od Šišman Ibrahim-pašine džamije i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine. Kula je sagrađena ispod zidina spomenute džamije, na mjestu na kojem je primjetna iz gotovo svih obližnjih kuća. Pretpostavljamo da je Sahat-kula sagrađena prije 1664. godine. Sagrađena je od kamena sa obrađenim uglovnim komadima i sa kamenom piramidom kao završetkom. Četiri prelomljena luka smještena su na sve četiri strane iznad otvora pri vrhu kule. Ova forma sahat-kule javlja se u Počitelju, Mostaru i Stocu. Sahat-kula je u potpunosti sačuvala svoje stilske i historijske karakteristike.

Počitelj – Fotogalerija

Pored fotografija koje smo već pustili, u nastavku saznajte još neke detalje vezane za Počitelj, pročitajte turističku ponudu mjesta i neke zanimljive povijesne detalje o starim građevinama koje možete razgledati.

Osim Sahat-kule u Počitelju možete razgledati i Kulu Gavrankapetanovića. Nalazi se na uzvišenju, i zanimljiva je posjetiteljima jer se mogu popeti unutar kule, do samog vrha. Kroz okna u kamenu iz Gavrankapetanovićeve kule se vidi doline Neretve, kao i sva obližnja naselja. Ako ste došli u Počitelj, i spremni ste za višesatni obilazak, svakako preporučujemo da posjetite i ovu građevinu. Kula Gavrankapetanovića u Počitelju građevina je koja se treba posjetiti i pogledati izbliza.

Fotografije – Počitelj

Dio starih zidina “konzerviran” je modernim metalnim i staklenim konstrukcijama. One služe da bi posjetitelji mogli prošetati starim zidinama, a da ih pri tome ne oštećuju, i da bi obilazak bio siguran za sve turiste koji dođu. Kroz staklene podove lako možete pogledati kamene zidine, i detaljno sagledati ideju i umijeće građenja iz tog perioda.

Panorama iz Počitelja

Pogledajte anorama fotografiju iz Počitelja. Pogledajte panoramsku fotografiju sa zidina, iznad Počitelja. Jasno se vide građevine koje dominiraju ovim mjestom (Kula Gavrankapetanovića, Sahat kula, Šišman Ibrahim-pašina ili Hadži Alijina džamija, te Šišman Ibrahim-pašin han), kao i dolina Neretve i okolna naselja.

Počitelj - Čapljina - panorama
Panorama – Počitelj – Čapljina

Počitelj se nalazi par kilometara sjeverno od Čapljine. Ako idete iz smjera Sarajevo-Čapljina, predlažemo da se zaustavite i sagledate ovo maleno, ali povijesno bogato mjesto.

Kratka povijest mjesta:

  • Pretpostavljamo da je graditelj utvrđenog grada i osnivač prigradskog naselja bio bosanski kralj Tvrtko I. Kotromanić 1383.godine.
  • Turci osvajaju Počitelj 1471. godine, kada postaje sjedište kapetanije. Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine, dotadašnju ulogu pograničnog centra, koju je imala Gabela, preuzima Počitelj i zadržava je sve do 19. stoljeća.

Most Počitelj – Koridor Vc

Nedaleko od mjesta Počitelj, u sklopu projekta izgradnje autoceste A1, gradi se i najveći most na korisdoru Vc. Pogledajte snimke iz zraka na gotovo do kraja izgrađen most u Počitelju.

Vijadukt Počitelj – završna etapa izgradnje mosta

By ivansmo