Jedan od najpoznatijih parkova u ovoj regiji svakako je Park prirode Blidinje. Posjećuju ga ljudi sa svih strana, ne samo Bosanci i Hercegovci, nego i veliki broj Hrvata, Srba, Slovenaca, te mnogi drugi. Što možete vidjeti, kako uživati i gdje prenoćiti ako posjetite Blidinje?

Odgovore na ta i još neka druga pitanja saznajte u nastavku. Prije nego krenemo sa pisanjem, pokazat ćemo par fotografija, tek toliko da imate predodžbu o izletištu.

Foto galerija Blidinje

Boravak u prirodi, na površini nešto većoj od 350 četvornih kilometara. Park Prirode Blidinje odlična je lokacija za uživanje u prirodi i prirodnim ljepotama. Na Blidinju imate kompletan sadržaj za cjelodnevni boravak, ali i mogućnost noćenja, za dulji ostanak s obitelji i prijateljima.

Ovaj prirodni kompleks nalazi se između Posušja, Jablanice, Prozor-Rama i Tomislavgrada. Trajanje putovanja ovisi odakle dolazite, i iz kojeg smjera dolazite.

Još jedna galerija – Park prirode Blidinje

Hotel Restoran – Hajdučke Vrleti – Blidinje

Osim uživanja u šetnji kroz prirodu, vožnji na žičari i vježbanju na spravama, za gurmanski užitak svakako možemo preporučiti restoran u hotelu Hajdučke Vrleti. Hotel restoran Hajdučke Vrleti nalazi se u neposrednoj blizini žičare i skijaške staze. Restoran, kao i sami hotel odlično su uređeni i vrhunski opremljeni, na način da vjerno prikažu prirodne ljepote visoravni na kojoj se i nalaze.

Hajdučke Vrleti Blidinje - ponuda jela i pića
Vrhunska ponuda jela i pića

Za dodatne informacije, cijena noćenja, raspoloživost soba za noćenje ili rezervacije u hotel restoranu Hajdučke Vrleti pozovite broj telefona: 063 304 603.

Park prirode Blidinje, kontakt telefon: 063 493 111.

Pored spomenutog hotela, za noćenje možete unajmiti sobu ili kompletnu planinsku kuću ili vikendicu. Ponuda smještaja na Blidinju je bogata i svatko može za sebe pronaći smještaj po volji. Iskoristite priliku i provedite nezaboravne trenutke na Blidinju.

Park prirode Blidinje

Park prirode Blidinje se nalazi u Bosni i Hercegovini, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, na području planinskog masiva Vrana u zapadnom dijelu Hercegovine. Ovo područje karakterizira netaknuta priroda, bogata flora i fauna te brojne turističke atrakcije.

Jedna od glavnih prirodnih ljepota parka Blidinje je jezero Blidinje, koje se nalazi na visini od 1184 metra nadmorske visine. Okruženo je netaknutom prirodom i idealno je mjesto za ribolov, planinarenje i druge aktivnosti na otvorenom.

U parku Blidinje se nalazi i Vran planina, najviši vrh zapadne Hercegovine, koji se uzdiže na visinu od 2074 metra. Planina Vran je idealna destinacija za planinarenje i istraživanje netaknute prirode.

Turistički sadržaji u parku Blidinje uključuju brojne pješačke staze i biciklističke rute, a posebno su popularni skijaški centar Risovac i snowboard park. Na području parka nalaze se i brojne kuće za odmor, apartmani i restorani koji nude tradicionalnu bosansku kuhinju.

Za ljubitelje kulture, park Blidinje nudi priliku da posjete brojne kulturne znamenitosti, poput crkve Sv. Ilije, franjevačkog samostana na Šćitu i starih hercegovačkih kuća.

Park Blidinje je jedan od najvažnijih prirodnih bisera Bosne i Hercegovine i idealno mjesto za posjetitelje koji traže netaknutu prirodu, avanturu i opuštanje.

Tko posjećuje Blidinje?

Park prirode Blidinje posjećuju različite skupine posjetitelja, uključujući ljubitelje prirode, avanturiste, planinare, skijaše, ribolovce, kao i posjetitelje koji traže opuštanje i bijeg od gradske gužve.

Blidinje je posebno popularno odredište za aktivni odmor tijekom cijele godine. Ljeti, posjetitelji dolaze da bi istraživali netaknutu prirodu parka kroz pješačenje, planinarenje, biciklizam i ribolov. Zimi, Risovac skijaški centar u parku Blidinje postaje popularno odredište za skijaše i snowboardere.

Osim toga, Blidinje privlači i posjetitelje koji traže duhovni odmor. Na području parka nalaze se brojni franjevački samostani i crkve, kao što su crkva Sv. Ilije i franjevački samostan na Šćitu, koje posjetitelji često posjećuju kako bi se pomolili i naučili nešto o kulturnoj baštini ovog područja.

Ukratko, posjetitelji koji posjećuju Blidinje dolaze iz različitih razloga i iz različitih dijelova svijeta, ali svi se slažu da ovo područje nudi nevjerojatnu prirodnu ljepotu i mnoge mogućnosti za aktivni odmor i relaksaciju.

Zimski sadržaj na Blidinju

Zimi, park Blidinje nudi brojne aktivnosti i sadržaje za posjetitelje. Risovac skijaški centar je glavna atrakcija zimskog turizma u ovom području, s 6 skijaških staza ukupne dužine od oko 7 km, koje su pogodne za skijaše svih razina iskustva. Najduža staza Risovac-Čvrsnica ima oko 2,5 km, dok najkraća staza za početnike ima oko 300 m. Skijaški centar ima i vučnicu i ski liftove koji posjetiteljima omogućuju lakši pristup skijaškim stazama.

Uz skijanje, posjetitelji Blidinja mogu uživati u drugim zimskim aktivnostima, kao što su sanjkanje, snowboarding, te pješačenje ili hodanje po snježnim stazama. Također, postoji mogućnost organiziranja vožnje sa zapregama i sankanje sa psima.

Za one koji traže nešto mirnije, park Blidinje nudi i mogućnosti za opuštanje i wellness. Na području Risovca nalaze se toplice Blidinje, gdje se posjetitelji mogu opustiti u bazenu s termalnom vodom, saunama i masažama.

Tijekom zime, Blidinje je idealno odredište za ljubitelje prirode i zimskih sportova, ali i za one koji traže mir i opuštanje u prekrasnom okruženju netaknute prirode.

Ljetni sadržaj na Blidinju

Ljeti, park prirode Blidinje nudi mnogo aktivnosti i sadržaja za posjetitelje koji žele uživati u prirodnim ljepotama ovog područja. Planinari mogu uživati u prekrasnom pogledu s vrha planine Čvrsnice, koja se nalazi u blizini, dok avanturisti mogu istraživati netaknutu prirodu parka kroz pješačenje, biciklizam, paragliding i penjanje.

Park Blidinje ima mnogo planinarskih staza, koje se razlikuju po dužini i težini, pa su dostupne svim razinama planinara. Staze vode kroz gustu šumu, livade i planinske vrhove s nevjerojatnim pogledima. Na nekim od vrhova, poput Pločna, nalaze se i planinarski domovi koji nude hranu i smještaj za posjetitelje.

Također, park Blidinje nudi i mogućnost bicikliranja i vožnje terenskih vozila, što je idealno za one koji traže nešto više adrenalina. U blizini parka nalazi se i rijeka Neretva, koja nudi izvrsne mogućnosti za ribolov, rafting i kajaking.

Posjetitelji Blidinja mogu posjetiti i neke od kulturnih znamenitosti, kao što su franjevački samostani i crkve, kao i etnografski muzej u selu Risovac.

Ukratko, park prirode Blidinje nudi obilje aktivnosti i sadržaja za posjetitelje tijekom ljeta. Ovo je savršeno odredište za ljubitelje prirode i avanturiste, ali i za one koji traže mir i opuštanje u prekrasnom okruženju netaknute prirode.

Par riječi za kraj

Prije nego se zaputite, posebno ako dolazite iz daleka, provjerite web kamere Blidinje, ponajprije da bi vidjeli stanje u prometu, vremenske prilike i moguće gužve na cestama. Ako dolazite iz smjera Posušje, pogledajte web kamera Mesihovina, koja se nalazi na putnom pravcu Posušje – Tomislavgrad.

Uživajte u prirodnim ljepotama i bogatom sadržaju koji se nudi na Blidinju.

By ivansmo