Stadion Grbavica – Sarajevo

stadion grbavica sarajevo

Sigurno jedan među tri poznatija stadiona u BiH je i stadion Grbavica u Sarajevu. Stadion Grbavica Sarajevo ime je dobio po naselju Grbavica, a na njemu svoje domaće utakmice igra FK Željezničar i Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine.

stadion grbavica sarajevo dolina ćupova
Stadion Grbavica – Foto by: BiHVolim

Stadion Grbavica je službeno otvoren 13.09.1953. godine, susretom FK Željezničar – HNK Šibenik (4-1). Navijači Željezničara stadion zovu i Dolina ćupova.

Podaci o stadionu

Stadion Grbavica ima nešto više od 13 000 sjedećih mjesta, koje dijelimo na natkriveni dio (tribina sjever 5377, istok 4266, i zapad 690), te nenatkriveni dio.

Lokacija: Zvornička 27, Sarajevo 71000
Vlasnik stadiona: FK Željezničar Sarajevo
Kontakt telefon: 033 617-500
Korisnik: FK Željezničar, Reprezentacija BiH
Podloga: Trava

Stadion je nadograđivan i renoviran u više navrata. Danas se na stadionu mogu odigravati i Europske utakmice. U okviru stadiona nalaze se i pomoćni tereni, za održavanje treninga prvotimaca ali i mlađih kategorija kluba. Prostorije fudbalskog kluba Željezničr smještene su u kompleksu zapadne tribine.

Tijekom prvog većeg renoviranja 1968. godine, stadion Grbavica je bio zatvoren za održavanje nogometnih susreta. U tom periodu FK Željezničar je svoje utakmice igra na stadionu Koševo. Zanimljivo je spomenuti da je baš u tom periodu, u sezoni 1971/72 klub došao do svoje prve titule. Obnavljanje stadiona je završeno 1976. godine, i od tada FK Željezničar kao domaćin dočekuje klubove na svom terenu.

By ivansmo