Katedrala Srca Isusova – Sarajevo

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu, poznata i kao Katedrala Presvetog Srca Isusova, smještena je u centru grada, na adresi Trg Fra Grge Martića. Izgrađena je u neoromaničkom stilu i jedna je od najvećih sakralnih građevina u Bosni i Hercegovini.

Gradnja katedrale započela je 1884. godine, a završena je 1889. godine. Projektirao ju je češki arhitekt Josip Vancaš, a gradnju je financirao austro-ugarski car Franjo Josip I. Katedrala je građena od žutog pijeska i crvene opeke, a njezin zvonik doseže visinu od 43 metra.

Unutrašnjost katedrale također je impresivna. Glavni oltar izrađen je od bijelog mramora, a u njemu se nalazi slika Isusa Krista koja je rad austrijskog slikara Antona Maulperta. U crkvi se također nalaze vitraji s prikazima svetaca, a zanimljivo je da su neki od njih izrađeni u Francuskoj i preneseni u Sarajevo prije Prvog svjetskog rata.

Tijekom godina, katedrala je pretrpjela nekoliko oštećenja, osobito tijekom opsade Sarajeva tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. U tom razdoblju, katedrala je bila izložena granatiranju i pucanju, a oštećeni dijelovi katedrale kasnije su obnovljeni.

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu

Katedrala Srca Isusova u Sarajevu danas je jedan od najvažnijih vjerskih objekata u gradu i turistička atrakcija. Svake godine tisuće posjetitelja dolaze u katedralu kako bi vidjeli njezinu ljepotu i značajnu povijest. Katedrala također služi kao važan simbol religijske tolerancije u gradu, koji je dom mnogim vjerskim zajednicama.

Katedrala u Sarajevu jedna je od ukupno četiri katedrale u Bosni i Hercegovini. Pisali smo o katedrali u Mostaru, te ćemo spomenuti i preostale.

Katedrala u Sarajevu – Informacije

Adresa

  • Presveto Srce Isusovo
  • Trg Fra Grge Martića
  • BiH – 71000 Sarajevo

Telefon i kontakt informacije

Posjetite katedralu u periodima:

  • U ljetnom periodu: od 09:00 do 17:30 sati. (Osim ponedjeljka)
  • U zimskom periodu: od 09:00 do 15:00 sati. (Osim ponedjeljka nakon jutarnje sv. Mise uvijek ZATVORENA zbog čišćenja.)

Raspored sv. misa u katedrali

  • Nedjelja i Svetkovine: 8:00, 9:00, 10:30 i 18:00 sati
  • Radnim danom: 8:00 i 18:00 sati
  • Na engleskom jeziku nedjeljom: 12:00 sati

By ivansmo