Crkva sv Jakova – Međugorje

Crkva sv. Jakova u Međugorju posvećena je apostolu sv. Jakovu. Jedna je od najpoznatijih crkvi, čak i u svijetu. O župi brinu franjevci iz Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Dva crkvena tornja imaju kvadratni tlocrt i završavaju krovovima u obliku šatora. Silueta crkve danas je poznata diljem svijeta, naravno, zahvaljujući velikom broju hodočasnika koji svake godine posjete Međugorje i crkvu sv Jakova apostola.

Crkva sv Jakova u Međugorju
Crkva sv. Jakova – Međugorje

Između tornjeva nalazi se ulaz, na kojem se nalaze troja vrata u crkvu. U timpanu iznad središnjeg ulaza nalazi se reljef s prikazom sv. Jakova. Izgled crkve definira klasični prikaz bazilike.

Lađa je podijeljena na sedam svodova, koji su iznutra podijeljeni gredama i pilastrima, pri čemu je sedmi svod odvojen prema polukružnoj apsidi okruglim trijumfalnim lukom.

Zbog sve većeg broja hodočasnika, crkva i prostor oko crkve od 1981. godine neprestano se prilagođavaju novim potrebama. Crkva sv. Jakova žarište je i središte sakramentalnog života i molitvenog života župljana i hodočasnika u Međugorje.

Ograđeni park istočno od svetišta uspomena je na mjesto, gdje je nekada bila stara župna crkva.

Vanjski oltar, podignut 1989. godine, i okolni molitveni prostor (s oko 5000 sjedećih mjesta) služe kao mjesto velikih liturgijskih slavlja tijekom ljetnih mjeseci, kada se u Međugorju okupljaju tisuće hodočasnika.

Informacije o župnom uredu, raspored svetih misa u Međugorju, i druge informacije možete pročitati u nastavku.

Svete mise u Međugorju

Raspored svetih misa u crkvi svetog Jakova apostola u međugorju, kao i druge župne informacije pročitajte u nastavku.

Informacije o crkvi i župni ured

Adresa: Gospin trg 1, 88266 Međugorje, Bosna i Hercegovina
Telefon broj: 036 653-300
Faks broj: 036 651-444
E-mail: info@medjugorje.hr

Svete mise Međugorje – Crkva sv Jakova

Kompletan raspored svetih misa u crkvi sv. Jakova Međugorje možete pročitati na ovoj poveznici. Na istoj poveznici se nalazi i molitveni raspored, koji je detaljan za sve periode kroz godinu. Zbog činjenice da Međugorje posjeti veliki broj hodočasnika iz čitavog svijeta, svete mise se održavaju na većem broju svjetskih jezika. Sami na poveznici potražite termine održavanja svete mise u Međugorju.

Cijeli tjedni molitveni program

Raspored misa u Međugorju, u crkvi sv Jakova možete provjeriti na poveznici koju smo već objavili.
Pored rasporeda misa, na stranicama možete pogledati i radno vrijeme župnog ureda, kao i raspored svetih misa na stranim jezicima.

Saznajte kada se moli krunica, prije večernje mise, a kada na Brdu ukazanja.

By ivansmo