Park Fortica Mostar

Park Fortica nalazi se na istoimenoj planini istočno od Mostara. Posljednjih nekoliko godina posjećuje ga sve veći dio turista, ali i ljubitelja adrenalinskih avantura. Na Fortici se nalazi ZIPLine, jedan od većih u ovom dijelu BiH, te odlično urađen “stakleni balkon” – vidikovac – s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Mostar i okolicu. U nastavku možete vidjeti dio turističke ponude koju možete doživjeti ako posjetite park Fortica. Pogledajte fotografije i kratki opis izletišta iznad Mostara.

Vožnja do vidikovca traje nekih 10-15 minuta, ako računamo vrijeme od magistralnog puta M-17. Na vrhu se nalazi uređeni parking za vozila, i naravno ZIPLine, restoran, i vidikovac.

Parking na vrhu Fortica

Parking se nalazi iznad vidikovca, i sa njega se pruža pogled na sve strane. Ako želite imati bolji pogled na grad, najbolje je da se spustite par metara niže – da doživite pogled sa vidikovca. Vidikovac, restoran i ZIPLine se nalaze u blizini parking mjesta, i sve možete obići pješice.

Vidikovac – Park Fortica Mostar

Vidikovac i pogled na Mostar
Park Fortica – Vidikovac

Radi vlastite sigurnosti, i sigurnosti ostalih, savjetujemo da pročitate Pravila ponašanja i da ih se pridržavate. Vidikovac Mostar pruža najbolji panoramski pogled na grad. Ako se odlučite prošetati na stakleni most, pogled je još i bolji. Pored toga, Mostar stakleni most je odlična pozicija za fotografiranje i snimke za uspomenu.

Bez obzira dali ste se odlučili za kratki izlet, ili adrenalinsku avanturu, predlažemo da posjetite Forticu. Mjesto je prikladno za sve osobe, da uživate u svježem planinskom zraku, ili možda da testirate vašu hrabrost. ZIPLine je svima zanimljiv, ali neće se svatko usuditi na vožnju. Čak i promatranje drugih u vožnji izaziva oduševljenje kod ostalih i budi želju za vožnjom. Gosti kafića mogu uživati u pogledu na planinske obrise, na gradske obrise u podnožju, ali je ipak najbolji pogled na obližnji manji vrh prema kojem vodi ZIPLine. Dok ispijate omiljeno piće, ili uživate u nekom jelu, ako ste u sezoni, možete promatrati one hrabrije, dok se spuštaju niz sajlu.

Vidikovac je odlično mjesto za nezaboravne fotografije iznad Mostara. Stakleni most nudi najbolji položaj za vrhunske fotografije i nezaboravne trenutke provedene na Fortici.

Vidikovac na Fortici – Skywalk

Opisali smo samo jedan dio parka Fortica. Posjetite najveći ZIPLine u Mostaru, i prvi vjetropark u Bosni i Hercegovini. Vjetropark Podveležje se nalazi nedaleko od vidikovca, i predlažemo da ga posjetite, ako ste već na Fortici. Sami vjetropark ćemo spomenuti u posebnoj objavi.

Staklena šetnica Skywalk izgrađena je u obliku potkovice, izdignuta je 15 metara iznad tla, i ukupne je dužine nekih 40 metara.

ZIPLine je dugačak 570 metara, i spušta se od kote Fortica do kote Stolac. Još jedna od atrakcija je i visoki jarbol (visok 30 metara) na kojem se vijori zastava Bosne i Hercegovine. Zastava se vidi iz Mostara, a dimenzije zastave su 6×12 metara. Da ne zaboravimo spomenuti, na Fortici se nalazi i planinski dom, kapaciteta 12 kreveta za prenoćište.

Cijena spuštanja je prihvatljiva, a kompletan cjenik možete pogledati na ZIPLine Fortica službenim stranicama. Tko ne želi, ne mora se spuštati. Možete uživati u pogledu, i promatrati druge kako se spuštaju.

Još jedna destinacija u blizini je Rujište pokraj Mostara. Pisali smo na tu temu, pa možete pročitati i pogledati fotografije.

Park Fortica u Mostaru

Park Fortica u Mostaru je popularna turistička atrakcija koja se nalazi na brdu iznad Starog grada. Nalazi se na oko 10 minuta hoda od Starog mosta.

Lokacija parka pruža prekrasan pogled na Staru jezgru Mostara i rijeku Neretvu. Park se sastoji od nekoliko terasa i staza koje vode do vidikovaca s kojih se pružaju impresivni panoramski pogledi na grad.

Park Fortica je popularno mjesto za šetnju i rekreaciju, ali također nudi i sadržaje poput kafića i restorana u kojima možete uživati u lokalnoj kuhinji i pićima.

U parku se također održavaju razni kulturni i sportski događaji, a posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima poput vožnje biciklom i planinarenja. Svakako vrijedi posjetiti Park Forticu ako se nalazite u Mostaru i želite se diviti prekrasnom pogledu na grad. Za sve koji žele pojesti ili se osvježiti uz neko piće, tu je Restoran Fortica. Iz restorana imate pogled na Zip line. Dok uživate u ambijentu, možete gledati one malo hrabrije kako se spuštaju niz sajlu.

By ivansmo