Granični prijelaz Vitine – BiH

Ako gledamo sa sjevera, prema jugu, GP Vitine su drugi po redu granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Nešto sjevernije nalazi se GP Metaljka.

Granični prijelaz Vitine nalazi se u istoimenom Bosanskohercegovačkom naselju, te povezuje Bosnu i Hercegovinu sa susjednom Crnom Gorom. Granični prijelaz Vitine pozicioniran je istočno od grada Foča (BiH), a prelaskom ove granice krećete se u pravcu grada Pljevlja u Crnoj Gori.

Prelazak granice na GP Vitine

Informacije o GP Vitine, te načinu prelaska graničnog prijelaza su općenite. Prije putovanja se svakako raspitajte, ali općenito, za prelazak međunarodnih granica važe sljedeća pravila.

Prelazak granice na graničnom prijelazu Vitine između Bosne i Hercegovine i Crne Gore zahtjeva važeću putnu ispravu. Ako putujete vozilom, potrebna vam je valjana vozačka dozvola, i zeleni karton. Za prijevoz robe, potrebna vam je valjana dokumentacija, kao što su računi ili carinska deklaracija.

Prilikom prelaska granice, putnici se obično moraju zaustaviti na carinskom punktu i dati svoje dokumente nadležnim carinskim službenicima. Oni će provjeriti dokumente i osigurati da putnici i njihova vozila zadovoljavaju sve zahtjeve za ulazak u zemlju. Moguće su i dodatne kontrole, kao što su pregled vozila i prtljage.

By ivansmo